У тимчасово окупованому Тростянці військові рф використовують мирних жителів як живий щит

На Сумщині у тимчасово окупованому всередині та повністю оточеному з усіх боків ззовні місті Тростянці окупанти вбивають мирне населення, нищать цивільну інфраструктуру, масово грабують і використовують людей у ролі живого щита для своєї техніки. Про це написала уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова. 

По периметру міста розміщено ворожі блокпости, проїхати через які — великий ризик для життя людей. Біля вокзалу окупанти встановили артилерійські установки, іншу техніку розставили по місту між адмінбудівлями, біля магазинів, житлових будинків

"Вони розуміють, що адекватної відповіді по цій техніці при такому розташуванні від ЗСУ не буде. Побоюючись авіаударів та артилерії України, окупанти примушують мирних жителів сидіти вночі поблизу техніки рашистської армії як живий щит", — розповіла Денісова. 

За її словами, загарбники вбили голову вуличного комітету Ганну Самойлову і декілька днів російські снайпери обстрілювали вулицю, не допускаючи жителів забрати тіло для поховання. 

"Днями на вулиці застрелили хлопця, який ввечері повертався з роботи. Застрелили керівника агропідприємства, який вранці на машині їхав додому. На одній із вулиць кинули гранату в людей. Внаслідок вибуху загинули двоє чоловіків", — додала вона.

Уповноважена ВР з прав людини зазначила, що три дні тому (18 березня) російські бойовики стріляли по місцевій лікарні, внаслідок чого будівля майже повністю зруйнована. А 20 березня окупанти обстріляли житлові будинки з важкої артилерії. Внаслідок цих дій фактично знищено декілька будинків, загинули три пенсіонери, які там проживали. Також у місті пошкоджено декілька багатоквартирних житлових будинків та магазин.

Окрім цього, окупанти вдаються до масового мародерства. Вони спустошили усі магазини, банкомати та аптеки у місті. Також загарбники активно грабують будинки місцевих, викладають машини, заходять у квартири, звідки виносять речі, коштовності, продукти. Якщо вдома немає людей, то росіяни залишаються там ночувати. 

Спротив російській окупації, день 26