У тілах загиблих жителів Бучі та Ірпеня виявили флешети — їх випускали із артилерії рф
Фото: Alessio Mamo

У тілах десятків загиблих мешканців Бучі та Ірпеня виявили так звані флешети. Ці снаряди, схожі на тонкі сталеві дротики для дартсу, використовували ще під час Першої світової війни як протипіхотну зброю, пише The Guardian

Зазначається, що сталеві снаряди окупанти випускали на Київщині під час артилерійського вогню. Зокрема, їх виявили у 122-мм артилерійському снаряді 3Ш1, який використовували військові рф у Бучі та Ірпені. 

За словами українського лікаря Владислава Піровського, знайти флешети у тілах людей дуже складно, адже вони тонкі. Так, довжина одного дротика складає від 3 до 4 см. Під час удару об тіло жертви дротик може втратити жорсткість і зігнутися у гачок. Тоді задня частина флешета відривається і утворює другу рану. 

Флешети поміщають у снаряди танкових гармат, кожен з яких може містити до 8 000 дротиків. Після обстрілу снаряд розривається і вивільняє під час вибуху сталеві флешети. Вони розсіюються у вигляді конічної арки шириною близько 300 м і довжиною 100 м. 

Наразі флешети не заборонені міжнародним правом. Утім використання такої летальної неточної зброї у густонаселених цивільних районах є порушенням гуманітарного права. 

Спротив російській окупації, день 60