У разі перемоги Ле Пен хоче вийти з об’єднаного командування НАТО
Фото: zeit.de

У разі своєї перемоги на президентських виборах у Франції кандидатка від ультраправих Марін Ле Пен хоче, щоб країна залишила об'єднане командування НАТО. При цьому Ле Пен не має наміру відмовлятися від застосування ключової статті 5 договору Альянсу.

Про це повідомляє Le Monde.

"У разі мого обрання я хотіла б прояснити всі непорозуміння. Я просто хочу возз'єднатися з тією політикою, яка була у нас з 1966 по 2009 рік, яка жодним чином не мала на увазі підпорядкування Москві", — сказала вона.

Ле Пен заявила, що ніколи не віддасть збройні сили Франції під "командування, яке не підпадає під національний суверенітет Франції - ні під об'єднане командування НАТО, ні під майбутнє європейське командування".Тому, наголосила політик, вона пропонує вийти не з НАТО, а з об'єднаного командування альянсу.

Також Ле Пен запевнила, що не планує відмовлятися від застосування статті 5 Північноатлантичного договору про колективну безпеку. Ця стаття передбачає, що у випадку нападу на одного члена НАТО всі союзники долучаються до його оборони. Крім того, вона озвучила бажання стратегічного зближення між НАТО та Росією після завершення війни в Україні.

Спротив російській окупації, день 49