У Раді пропонують 9 травня святкувати Дня Європи замість Дня перемоги
Фото: khoda.gov.ua

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується 9 травня відзначати не День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, а День Європи.

Законопроєкт № 7297 “Про внесення змін до деяких законів України щодо увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні” був зареєстрований 18 квітня, проте його текст ще не опублікували. Авторами виступили близька 30 депутатів від різних фракцій.

Як відзначив один з ініціаторів законопроєкту, народний депутат Володимир В'ятрович, Україна не повинна відзначати День перемоги разом із Росією 9 травня, бо цю дату придумав Йосип Сталін.

"По-перше, нацистська Німеччина капітулювала 8 травня, і саме цю дату відзначає весь цивілізований світ. По-друге, це має бути День пам’яті і перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Без жодного побєдобєсія. А 9 травня Україна має разом з усіма країнами ЄС відзначати День Європи", - вважає В'ятрович.

На його думку, цей законопроєкт можуть ухвалити в цілому вже цього тижня. Депутат звернувся до керівництва Верховної Ради винести документ на розгляд на найближчому пленарному засіданні парламенту.

Спротив російській окупації, день 55