Світловідбивачі в темну добу
Фото: facebook.com/ukrainer.net

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який пропонує штрафувати пішоходів, що не використовують світловідбивальні елементи на вулиці у темний час доби.

Згідно з документом, пропонується внести зміни у ПДР та запровадити адміністративну відповідальність за пересування проїзною частиною або узбіччям у темну пору доби чи в умовах недостатньої видимості без використання світловідбивних елементів або одягу, який має такі елементи. Розмір штрафу має становити три неоподатковуваних мінімуми, тобто — усього 51 грн.

У пояснювальній записці до документа нагадали, що восени 2020 року Кабмін вже вніс зміни до ПДР та зобов'язав пішоходів носити світловідбивачі у темний час доби в умовах недостатньої видимості, якщо вони йдуть проїжджою частиною або узбіччям. Це може бути світловідбивна стрічка, наліпка, жилет, брелок, одяг тощо. Однак зараз у Кодексі про адміністративні правопорушення відсутня норма, яка б передбачала відповідальність пішоходів за невиконання цього пункту правил.

Самі ж пішоходи, зазначають автори законопроєкту, нехтують дотриманням ПДР, через що зростає загроза аварій, спричинених тим, що водії не розпізнали пішохода на дорозі у темряві та через недостатню видимість.

За статистикою, саме низька видимість пішоходів у темний час (особливо восени та взимку) є однією з найпоширеніших причин ДТП з фатальними наслідками в Україні. Запровадивши штрафи для пішоходів, які не використовують світловідбивальні елементи, депутати сподіваються зменшити кількість таких ДТП.

Відзначимо, що особливо актуальною ця проблема стає через віялові відключення електроенергії в українських містах, спричинені російськими атаками на енергетичну інфраструктуру країни. Так, у Нацполіції українців наполегливо просять "бути помітними" на вулицях у темний час та надягати на світловідбивні елементи.

Водіїв штрафуватимуть за брудні автомобільні номери