Ріхерт&Парк на Подолі: площа паркової та рекреаційної зони збільшиться до 13,5 га

Компанія A Development анонсувала перегляд концепції проєкту "Ріхерт&Парк", з огляду на останні дані щодо динаміки ринку житлової нерухомості столиці.

Так, враховуючи стагнацію галузі, що призвело до 10-кратного падіння кількості інвестиційних угод станом на липень 2024 року (дані Мінфін та аналітичної платформи Lun) як і попиту загалом, та прогнозованого обʼєму інвестицій, реалізація проєкту в раніше презентованій концепції буде економічно недоцільною.

Відповідно, девелопер вирішив переглянути концепцію проєкту та його майстер-план у бік зменшення сукупної площі житлових будинків на 30% та збільшити тенант-мікс функцій за рахунок залучення більшої кількості "якірних" резидентів комерційного сегменту нерухомості. Ці резиденти, за задумом девелопера, зможуть забезпечити місцеву громаду Подолу актуальними функціями та інфраструктурою, якої наразі бракує. Так, наприклад, в приміщеннях старої броварні з’явиться сучасний фудхолл та коворкінг аналогічний тим, що девелопер реалізував в рамках проєкту реновації простору на Арсенальній, фітнес-клуб з басейном, продуктовий маркет тощо. Відкриються кав’ярні та невеличкі крамниці. Девелопер також зазначив, що наразі веде перемовини щодо залучення операторів медичних та освітніх закладів. 

У проєкті "Ріхерт&Парк" на Подолі площа паркової та рекреаційної зони збільшиться до 13,5 га

Шляхом зменшення обсягу житлової забудови на третину, девелопер додатково розширить паркову зону, де в перспективі може з’явитися об’єкт культурного призначення (філармонія, концертний майданчик тощо). Наразі тривають перемовини з потенційними партнерами та меценатами, які будуть готові спільно профінансувати реалізацію даного рекреаційного простору.

"Актуальний стан ринку житлової нерухомості в Києві диктує нам необхідність адаптуватися під поточну конʼюнктуру попиту і переосмислити концепцію нашого проєкту. У  роботі над "Ріхерт&Парк" ми, з одного боку, спираємося на свій успішний досвід реновації Арсенальної та наповнення новими функціями та сенсами пам’яток архітектури. З іншого ж боку, ми маємо абсолютно унікальну місцевість проєкту, з потенціалом стати найкращим природним парком країни, — з опорядженою водоймою та інклюзивним сквером. Наразі ведемо перемовини з потенційними партнерами щодо реалізації такого культурно-рекреаційного простору сумарною площею 7 га", — зазначив Олексій Баранов, власник A Development.

У проєкті "Ріхерт&Парк" на Подолі площа паркової та рекреаційної зони збільшиться до 13,5 гаA Development зберігає своє зобов’язання щодо фінансування та реалізації проєкту вертикального парку в ареалі Юрковиці площею 6,5 га, в якому згідно з проєктом девелопера будуть улаштовані екостежки та оглядові майданчики, де усі охочі матимуть можливість проводити час та милуватись панорамами старого Подолу. Відповідно, загальна територія озеленення та благоустрою в проєкті "Ріхерт&Парк", із врахуванням вертикального парку та культурно-рекреаційного простору, складе 13,5 га. Девелопер реалізовуватиме проєкт на 100% із залученням приватних коштів.

Зберегти Ріхерт та створити Парк: 7 гострих питань до нового проєкту