У Новій Зеландії заборонили продаж сигарет наступному поколінню

У Новій Зеландії запровадили перший у світі закон про довічну заборону продажу сигарет наступному поколінню, а саме громадянам, які народилися після 1 січня 2009 року.

Як пише The Guardian, заборона супроводжується низкою інших заходів: зниженням дозволеної кількості нікотину в тютюнових виробах й можливістю купити їх лише у спеціалізованих тютюнових крамницях, а не у звичайних магазинах й супермаркетах.

Крім того, кількість магазинів, яким законно дозволено продавати сигарети, буде скорочено у 10 разів з 6 тисяч до лише 600. Таким чином влада прагне зробити країну "вільною від тютюнового диму" до 2025 року. 

Тисячі людей житимуть довше, стануть здоровішими, а система охорони здоров’я стане на 5 мільярдів доларів краще, оскільки їй не доведеться лікувати хвороби, спричинені курінням, наприклад численні види раку, інфаркти, інсульти, ампутації.

Айша Верралл, помічниця міністра охорони здоров’я Нової Зеландії

Нова Зеландія також збільшила фінансування медичних послуг й кампаній, та створила послуги з припинення куріння спеціально для корінного народу маорі та жителів тихоокеанських островів. 

Нові закони набудуть чинності у 2023 році, проте вони не обмежуватимуть продаж вейпу. 

Нагадуємо, в Україні запустили сервіс для скарг на куріння у громадських місцях. Після подання скарги, система автоматично направить її до відповідного органу контролю.

Як вберегтися від отруєння чадним газом і що робити, якщо це сталося