У небі над Києвом спостерігали рідкісне північне сяйво: фото

У Києві та області ввечері 5 листопада спостерігали яскраве північне сяйво "Аврора". Місцеві мешканці ділилися у соцмережах знімками червоно-рожевого неба.

Виявилось, що таке явище стало наслідком потужної геомагнітної бурі, пояснив астроном та лектор харківського планетарію Володимир Кажанов.

"У ніч з 5 на 6 листопада в Україні, як і багатьох країнах північної півкулі Землі, спостерігається яскраве північне сяйво. Сталася потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, що стався на Сонці кілька днів тому", — йдеться у повідомленні.

За словами Кажанова, подібне явище буде повторюватись у майбутньому, але спрогнозувати точний час і дату, коли це станеться складно. Щоб якомога чіткіше роздивитися сяйво, потрібно знайти вдале місце для спостереження.

"Якомога далі від ліхтарів вуличного освітлення і високих дерев чи будинків. Бажано, що б був вид на обрій. Якщо не бачите очима, спробуйте зробити фото смартфоном, налаштувавши зйомку з довгою експозицією, або встановіть фотоапарат на штатив та зробіть кілька знімків з довгою витримкою", — розповів астроном. Окрім Київщини, північне сяйво кривавого кольору бачили у Харківській, Запорізькій, Херсонській, Кіровоградській, Одеській та інших областях. Подекуди воно було чисто рожевого та зеленого кольорів. 

Нагадаємо, над Києвом зафіксували незвичне оптичне явище — місячне гало

Магнітні бурі у листопаді 2023: календар небезпечних днів