У Нацбанку спрогнозували, як зростуть ціни в Україні до кінця року
Фото: НБУ

Голова Нацбанку Кирило Шевченко у своїй колонці на "НВ бізнес" спрогнозував, на скільки зростуть ціни в Україні до кінця року через повномасштабне військове вторгнення росії.

Він відзначив, що уникнути зростання цін в умовах війни буде неможливо. За оцінками НБУ на основі веб-скрапінгу, у квітні цього року інфляція становила 15,9%, а наприкінці року вона може перевищити 20%. Такий рівень зростання цін Шевченко називає хоча й значним, але контрольованим. І такі показники все одно є непорівнянний з 2015 роком, коли в окремі місяці інфляція сягала 60%.

"НБУ має значний досвід боротьби з інфляцією. Загалом у світовій історії не було випадків, коли країна входила у воєнний стан, маючи настільки високорозвинену фінансову систему та монетарну політику", — пише Шевченко.

Він додав, що Нацбанк буде утримувати зростання цін за допомогою фіксації курсу гривні та збереження частини обмежень, допоки ринкові механізми матимуть обмежений вплив на ринок. Проте коли запрацюють канали монетарної трансмісії та знизиться невизначеність, фінансову систему повернуть до режиму інфляційного таргетування, який допоміг здолати ту саму інфляцію у 60% у 2015 році.

Далі Нацбанк знову почне застосовувати облікову ставку для зниження інфляції до своєї цілі у 5% та утримання її під контролем.

"Економіка відновлюватиметься, але втрати від війни будуть значними. Ворог продовжує підступно вбивати наших громадян, нищити будинки та виробничі потужності. Значно зросла міграція, порушилися виробничі зв’язки між регіонами. За нашими оцінками, ВВП у 2022 році скоротиться щонайменше на третину. Україна потребуватиме значного фінансування", — додав голова НБУ.

Водночас він додав, що, маючи фінансову допомогу від партнерів, Україна зможе досить швидко відновити свою економіку після перемоги. 

"У мене є всі причини сподіватися, що у нас є всі шанси швидко відновити економіку України після перемоги. Для цього нам дуже важливо буде впровадити нові реформи у фінансовому секторі та продовжувати інтеграцію в Європейський союз. І Національний банк докладає усіх зусиль для цього", — відзначив Шевченко. 

У "Приват24" тепер можна отримувати гроші з Payoneer