У музеї Шевченка закрили фото з війни, щоб провести йогу
Фото: Євген Малолєтка

У музеї Тараса Шевченка закрили світлини російсько-української війни, щоб проводити заняття з йоги.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила журналістка Крістіна Бердинських.

Вона розповіла, що нещодавно в музеї відкрили фотовиставку переможців World Press Photo зі світлинами війни в Україні, серед яких фотографія Євгена Малолєтки з вагітною жінкою на ношах під час блокади Маріуполя.

Ці фото розташовані на першому поверсі музею Тараса Шевченка. На тому ж поверсі спортклуб Smartass вирішив провести заняття з йоги, записавши анонс на фоні світлин з війни.

"У коментарях люди обурилися звісно. Анонс видалили. І що робить далі йога студія і музей? Не відмовляються від події, а домовляються, що заняття пройде зранку до відкриття музею, а фотографії чимось накриють. Я довго не вірила, що так і зроблять, але так і зробили. Йогу провели, фото з Маріуполя прикрили", — розповіла журналістка.

На ситуацію відреагував Євген Малолєтка, чию світлину, де зображена вагітна жінка після удару армії рф по пологовому будинку в Маріуполі, закрили.

"Спочатку музей хотів зняти роботи, але організатори їм заборонили, тому вони просто вирішили їх закрити простирадлами. По всьому світу проходять виставки World Press Photo, де таких казусів не допускають. Що вже говорити про країну, в якій іде війна", — прокоментував фотограф.

За словами, організаторів World Press Photo, вони просили музей перенести йогу, адже виставка триватиме тільки 3 грудня, але їм відмовили.

Водночас в музеї заявили, що шукають різні способи роботи з відвідувачами, тому й погодилися на проведення йоги. Своєю чергою спортклуб запевняє, що тренування мало проходити за іншої експозиції, але її замінили на воєнні фото й наголосив на благодійній меті заходу, мовляв, під час нього на потреби музею зібрали 11 тисяч гривень.

Українець Євген Малолєтка став фотографом року за версією The Guardian