З будівлі McDonald’s на Хмельницького зник ліпний декор: що сталось

Компанія "МакДональдз Україна" розповіла, чому зник маскарон (ліпний декор) із фасаду пам’ятки архітектури на вулиці Богдана Хмельницького, 40/25, де розташований один із закладів мережі. Про це пише LIGA.Life. 

Про зникнення декору ще 2023 року писав столичний активіст Дмитро Перов. Він припустив, що маскарон могли відбити. Проте це не так. Насправді маскарон із фасаду будівлі на Хмельницького відпав у червні 2023 року. 

"Відеозаписами та експертним заключенням профільної компанії підтверджено, що маскарон відпав через незалежні від компанії обставини", — кажуть у МакДональдз.

З будівлі McDonald’s на Хмельницького зник ліпний декор: що сталось

У McDonald’s вирішили відновити ліпнину, адже компанія "бере на себе відповідальність за збереження та догляд за приміщеннями й фасадами", де розташовані ресторани мережі.

"Ми зберегли частини декору в безпечному місці та слідували усім необхідним етапам для втілення проєкту відповідно до встановлених законом процедур і порядків, з консультуванням із КМДА, Департаментом охорони культурної спадщини (ДОКС), реставраторами та архітекторами і діємо відповідно до умов охоронного договору", — розповіли у МакДональдз Україна.

Щоб відновити один маскарон, потрібно було підготувати і затвердити низку документів:

  • провести хіміко-технологічне обстеження та аналіз складу будматеріалів,
  • розробити креслення та технологічні схеми,
  • провести інженерні обстеження.  

І ось 18 липня 2024 року проєкт відновлення ліпнини вдруге й остаточно затверджений на відкритому засіданні консультативної ради Департаменту охорони культурної спадщини, кажуть у компанії.

"Наступним кроком є підготовка і проведення тендеру з вибору профільного підрядника для початку виконання робіт із реставрації фасаду і відновлення ліпного декору", — пояснили у компанії.

У McDonald's більше не буде пластикових столових приборів: їх замінять на дерев'яні