У Латвії 9 травня цьго року стане Днем пам'яті жертв в Україні
Фото: unsplash.com

Сейм Латвії затвердив законопроєкт, згідно з яким 9 травня цього року буде Днем пам'яті постраждалих та загиблих в Україні. Про це повідомляє видання Delfi.

Ухвалений закон передбачає, що в цей траурний день, який збігається зі святкуванням Дня Перемоги, заборонено проводити масові розважальні та святкові заходи. А місцеві органи влади не зможуть видавати дозволи на проведення таких заходів, а також мають відкликати вже видані дозволи. Також 8 та 9 травня будуть заборонені салюти.

У цей день Латвії у траурному оформленні має бути піднятий біля будівель державних установ, будівель приватних юридичних осіб та об'єднань осіб, житлових будинків, а також поряд із резиденцією президента Латвії, головною будівлею Сейму та Кабінету міністрів. Поряд з латвійським прапором має бути розміщений прапор України у траурному оформленні.

За словами ініціаторів законопроєкту, його мета – привернути увагу латвійського суспільства до військової агресії росії в Україні та показати солідарність з українським народом у боротьбі за суверенітет, незалежність та територіальну цілісність своєї держави. Тому 9 травня буде оголошено на всій території Латвії Днем пам'яті жертв України, на честь українських цивільних та військовослужбовців ЗСУ, які постраждали та загинули внаслідок російської агресії.

Автори законопроєкту нагадують, що 9 травня на теренах колишнього СРСР з окремих ініціатив організовувалися святкові заходи на честь перемоги над фашистською Німеччиною. У Латвії частина мешканців також зберегла традицію святкування День Перемоги, однак у Східній Європі ця дата все більше ототожнюється з окупацією та включенням країн до складу СРСР.