У КПІ створили інноваційний апарат для ранньої діагностики хвороб
Фото: blog.sikorskychallenge.com

В Києві, у рамках фестивалю інноваційних проєктів Sikorsky Challenge 2022, переможцем визнали проєкт команди КПІ імені Сікорського "Акустотермометр". Це інноваційний апарат для ранньої діагностики хвороб.

Як повідомили у блозі Sikorsky Challenge, проєкт став переможцем в номінації "Краще технологічне рішення".

"Акустотермометр" належить до приладів нового напрямку в ранній медичній діагностиці — пасивній функціональній діагностиці шляхом вимірювання глибинної температури тіла людини.

Інноваційним є застосування при вимірюванні глибинної температури акустичного методу, в якому для реєстрації власного теплового акустичного випромінювання тіла людини в ультразвуковому діапазоні застосовується п'єзодатчик, який працює повністю в пасивному режимі.

Фізичною причиною теплових випромінювань тіла людини є хаотичний рух його атомів і молекул. Чим вища температура, тим інтенсивніший шум. Задача цього апарату — реєстрація навіть дуже слабкого шуму. 

Цей апарат застосовуватимуть для моніторингу немовлят з дня їх народження, діагностики глибинних запалень і різних видів пухлин, термометрії головного мозку.

Зазначається, що стимулом для досліджень стала проблема відсутності на ринку приладу для цілей пасивної діагностики. За словами розробників, аналогів "Акустотермометру" немає. 

На дослідження використали 4000 доларів, а для продовження робіт необхідні ще 100 000 доларів.

Раніше ми писали, що Київрада та КПІ підписали меморандум про співпрацю щодо втілення проєктів з інноваційного розвитку Києва.

У США запустять на орбіту Землі наносупутник, який розробили українські вчені