У КПІ розробляють наносупутник за 5,2 млн грн: навіщо він потрібен

Київський політехнічний інститут знаходиться на фінальній стадії розробки наносупутника PolyITAN-12U. На його створення з бюджету виділили 5,2 мільйона гривень.

Про це пише ЛІГА.net.

На основі наносупутника в майбутньому можуть створити власний Starlink. Також він зможе робити знімки Землі з космосу, це зацікавить фермерів України та зарубіжжя.

"У PolyITAN-12U, який уже на завершальній стадії, ми вперше ставимо на борт оптичний сканер для дистанційного зондування Землі. Це повністю наша розробка, виготовлена за власною технологією. Інформація, отримана від університетського наносупутника в майбутньому, може мати комерційну складову", — зазначив проректор КПІ з наукової роботи Віталій Пасічник.

Наразі розробники мають повністю завершити та зібрати космічний апарат. Перед запуском його необхідно піддати цілій низці випробувань, щоб він лишився неушкодженим і функціональним.

Зазначається, що це не перший наносупутник КПІ. Запуск останнього завершився ймовірною втратою апарата, тому новий апарат досліджують більш ретельно. 

Поки невідомо, коли та де саме відбуватиметься запуск супутника. Ймовірно, гроші на це виділять іноземні партнери.

Раніше ми писали, що в січні 2023 року Сполучені Штати Америки вивели на орбіту Землі український наносупутник PolyITAN-HP-30.

У КПІ розробили 3D-імплант, що росте разом із кістками