У КНУ імені Шевченка розслідують розкрадання бюджетних коштів під час ремонту бомбосховищ

Керівництво Київського національного університету ім. Тараса Шевченка підозрюють у розкраданні бюджетних коштів під час ремонту бомбосховищ студентських гуртожитків. Наразі Нацполіція перевіряє інформацію Служби безпеки України щодо цього.  

Про це агентству "Інтерфакс-Україна" повідомило джерело у Нацполіції.

За матеріалами СБУ, в серпні 2023 року поліцейські зареєстрували кримінальне провадження за ч. 4 ст. 191 Кримінального кодексу України "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені у великих розмірах або в умовах воєнного чи надзвичайного стану". Стаття передбачає санкцію у вигляді позбавлення волі від п'яти до восьми років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

 "У межах кримінального провадження 1 вересня 2023 року Національна поліція спільно з СБУ провели огляди бомбосховищ у студентських гуртожитках №14 і 23, під час яких експерти зафіксували порушення, що, за попередніми висновками, завдає збитків державі на суму від 1 до 2 млн грн", — розповіло джерело агентства.

Крім того, на закупівлю матеріалів і проведення ремонтних робіт університет уклав договори з підприємцями, які, вірогідно, мають зв'язок з керівництвом закладу.

Водночас Нацполіція продовжує слідство щодо іншого кримінального провадження, зареєстрованого в січні 2023 року, яке стосується закупівлі за завищеними цінами КНУ генераторів у наближених до керівництва університету приватних підприємців.

"Тут також збитки державі за експертними висновками перевищують 1 млн грн. У рамках кримінальних проваджень тривають експертизи та проводяться допити свідків", — зазначили в установі.

Нагадаємо, у Києві виявили збитковий ремонт пошкоджених внаслідок російських обстрілів будинків, а на Київщині — дитсадків.

У Святошинському районі відремонтували дорогу зі збитками у пів мільйона гривень