Демонтаж 200-річної будівлі на Подолі: реакція Кличка на знесення історичної будівлі

Віталій Кличко відреагував на демонтаж 200-річної будівлі на Подолі. Мер Києва повідомив, що міська влада не давала жодних дозволів чи погоджень. 

Також столичний міський голова зробив декілька заяв, які стосуються усіх історичних будівель Києва, а також будинку на вулиці Ярославській 13-Б:

  1. Кличко планує ініціювати  розірвання Київрадою договору оренди з власником будівлі на вулиці Ярославській 13-Б, який тривав з 2009 року. Причина — власник демонтував її без дозволу, "прикрившись листом Мінкульту";
  2. Правоохоронні органи перевірять законність дій власника будівлі на Подолі;
  3. У Київраді можуть заборонити будь-які роботи (реконструкції, оновлення тощо) в будинках, яким більше 100 років незалежно від того, внесений цей будинок в реєстр історичних пам'яток чи ні. 
  4. Столична влада вимагатиме від ВР ухвалити законопроєкт 0895 (від 2019 року), згідно з яким місцевій владі нададуть право викупу пам'яток архітектури у "безвідповідальних приватних власників". 

"Верховна рада в січні цього року остаточно скасувала  заборону на містобудівні, архітектурні чи ландшафтні перетворення, будівельні, меліоративні, шляхові, земляні роботи без дозволу відповідного органу охорони культурної спадщини на охоронюваних археологічних територіях, у межах зон охорони пам'яток, історичних ареалів населених місць, занесених до Списку історичних населених місць України", — підкреслив Кличко.

Нагадаємо, що заступниця міністра культури Катерина Чуєва надала дозвіл на "реконструкцію" будинку на вулиці Ярославській, 13-Б, тобто фактично на його знесення забудовником. 

Вночі забудовник незаконно зніс 200-річну будівлю на Подолі