У Китаї зафіксували перше зараження людини пташиним грипом H3N8
Фото: unsplash.com

У Китаї зафіксували перший випадок зараження людини штамом вірусу пташиного грипу H3N8. Про це повідомляє Reuters з посиланням на звіт Національної комісії охорони здоров’я.

Вірус виявили у чотирирічного хлопчика з центральної провінції Хенань після того, як 5 квітня у нього піднялася температура та з'явилися інші симптоми. При цьому ні в кого з людей, хто контактував з дитиною, не виявили вірусу. Натомість хлопчик контактував з курами та воронами, які вирощувалися у нього вдома. Ймовірно, саме від них вірус передався до дитини.

Варіант пташиного грипу H3N8 раніше вже виявляли в інших країнах світу у коней, собак, птахів і тюленів, але до цього моменту не було жодного повідомлення про зараженння ним людей H3N8. При цьому первинні дані вказують на те, що цей штам грипу не має здатності ефективно заражати людей, а ризик масштабної епідемії від нього є низьким.

У Китаї існує багато різних штамів пташиного грипу, і інколи стаються зараження ними людей. Як правило, ці люди працюють з домашньою птицею. При цьому Китай має величезні популяції як вирощених в неволі, так і диких птахів багатьох видів, що створює ідеальне середовище для змішування та мутації пташиних вірусів. 

"Дарниця" отримала ліцензію на виробництво препарату Pfizer від COVID-19 в Україні