Тротуари київських парків посипатимуть гранітною крихтою замість солі

Київрада розглядає пропозицію використовувати для боротьби з ожеледицею на тротуарах у парках гранітну крихту замість солі. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Олександр Возний.

За його словами, таке нововведення заощадить витрати для забезпечення господарських потреб міста у зимний період, адже ціна за тонну технічної солі сягає 13-14 тисяч гривень, натомість тонна крихти коштує 850 гривень.

На відміну від солі та інших хімічних реагентів, крихта не призводить до танення криги та снігу. Водночас сприяє гарному зчепленню та має багато переваг, за що заслужено користується популярністю як допоміжний протиожеледний засіб в багатьох країнах світу, зокрема Німеччині, Австрії та Японії:

Олександр ВознийСеред інших переваг використання гранітної крихти — екологічність. Сіль погано впливає на рослини та шкодить тваринам, в той час, як крихта є абсолютно безпечною. Також її можна використовувати повторно, але для цього необхідно проводити весняне прибирання залишків. 

Возний наголошує, що мова йде лише про територію зелених зон, а не трас чи тротуарів на вулицях.

Нагадаємо, мер Києва Віталій Кличко попросив німецьких партнерів допомогти столиці підготуватися до зими та опалювального сезону.

У столичному Музеї науки з'явиться інтерактивна зимова експозиція