Сьогодні, 11 червня 2023 року у Києво-Печерській лаврі вперше відбудеться богослужіння й молебен за упокій Івана Мазепи: подробиці.

Сьогодні, 11 червня 2023 року об 11:00, у Києво-Печерській лаврі вперше відбудеться богослужіння за упокій Івана Мазепи. Раніше ім'я гетьмана та мецената було піддано анафемі російською церквою московського патріархату.

Молебень пройде в приміщенні церкви Всіх святих, яку збудували за гроші Івана Мазепи. Саме в цей день, 325 років тому, церкву вперше освятили. 

Сьогодні, 11 чеврня, У Києво-Печерській лаврі вперше пройде молебень за упокій Івана Мазепи"Ця подія стане початком відродження в українській Лаврі традиції вшанування видатних постатей національної історії та культури. А в лаврських храмах лунатиме молитва Богові за Україну, за захисників та захисниць нашої країни та нашого народу", — повідомили представники Мінкульту.

Під час заходу також оголосять про початок реставраційних робіт й презентують новий проєкт — Музейний центр "Гетьман Іван Мазепа та його доба". Він базуватиметься в Онуфріївській вежі. Крім того, презентують деякі реліквії Лаври.

Захід відбудеться з благословіння митрополита Київського і всієї України Єпіфанія. Участь у першому богослужінні приймуть міністр культури України Олександр Ткаченко, представниця ЮНЕСКО, професорка К’яра Децци Бардескі, гендиректор національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко й Архімандрит Авраамій.

Іван Мазепа був українським політичним та державним діячем, очолював військо Запорізьке, був гетьманом. Наказом російського імператора Петра I, у 1708 році Мазепу відлучили від церкви й піддали анафемі за те, що він перейшов на бік шведського короля Карла XII в ході Північної війни. 

До речі, РПЦ й Українська православна церква московського патріархату анафему досі не зняли.

Раніше ми писали, що в Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" проведуть 3D-сканування та оцифрування.

Печери Києво-Печерської лаври відправлять на реконструкцію