У Києві запрацює єдина система відеомоніторингу
Фото - Unsplash

У столиці запрацює Єдина система відеонагляду. Вона охопить тисячі камер спостереження у метро та навчальних закладах.

Про це повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко у телемарафоні "Єдині новини".

Також до системи відеонагляду під’єднають камери відеоспостереження, які сьогодні знаходяться на автодорогах державного значення, у місцях великого скупчення людей, а також ті камери, які під’єднані до муніципальних систем "Безпечне місто".

В майбутньому до платформи підключать камери, які встановлять у навчальних закладах.

"Якщо говорити про автодороги державного значення, то, як ви знаєте, сьогодні використовуються камери для фіксації перевищення швидкості, проїзду на червоне світло та по смузі громадського транспорту. Кількість таких камер буде збільшуватись залежно від того, яка буде ситуація на дорогах та в тих місцях, де концентрація дорожньо-транспортних пригод велика", — сказав заступник міністра.

Зараз у столиці на 1 тисячу населення встановлено 2 камери відеоспостереження. У Римі, наприклад, цей показник — 4 камери на 1 тис. населення, у Берліні — 8, а у Лондоні — 13, розповів Леонід Тимченко.

У Києві запрацює єдина система відеомоніторингу

"Тобто кількість камер відеоспостереження у місті Києві є недостатньою. Процес запуску Єдиної системи відеомоніторингу мали завершити ще наприкінці 2022 року, але безпекова ситуація, зокрема повномасштабне вторгнення, призупинило ці процеси", — зауважив Тимченко.

МВС працює над збільшенням камер автофіксації порушень правил дорожнього руху, які встановлені на автодорогах державного значення. Наразі функціонують 244 комплекси автофіксації. До кінця березня 2024 року кількість камер збільшать на 50 одиниць.

Також заступник Міністра проінформував, що у Верховній Раді України знаходиться на розгляді законопроєкт про Єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки, який визначить порядок встановлення камер відеоспостереження. Крім того, введуть відповідальність за розповсюдження інформації з камер відеоспостереження. 

Штрафи за порушення комендантської години: у Верховній Раді не підтримали законопроєкт