У Києві викрили видавця, який продавав підроблені документи
Фото: kyiv.npu.gov.ua

У Києві викрили директора видавництва, який за гроші виготовляв та збував підроблені журналістські посвідчення, прескарти та дозволи на отримання травматичної зброї. Тепер йому загрожує обмеження або позбавлення волі на строк до 5 років. 

Про це розповіла пресслужба поліції Києва. 

Виявляється, що 57-річний директор одного із видавництв Києва виготовляв фейкові документи та продавав їх через власний веб-сайт. Послугою міг скористатися будь-хто, адже шахрай не перевіряв дані для оформлення посвідчень. 

Так, під час заповнення анкети на сайті "клієнт" мав вказати будь-яке ім'я та надіслати будь-яке фото. При цьому, ніякої перевірки особи не було, тож "офіційний" документ міг отримати хто завгодно. За бажанням клієнта, видавець також виготовляв прескарти, нібито акредитовані Міністерством оборони України. Вартість підробленого посвідчення складала від 3000 до 5000 грн, залежно від терміновості. 

"За попередніми даними, послугами фігуранта скористалися близько 800 клієнтів. За місцем мешкання чоловіка правоохоронці провели обшук. Вилучено комп'ютерну техніку, на якій містилися база із даними замовників, мобільні телефони та "чорнові" записи. Також вилучено більше 400 готових до продажу підроблених журналістських посвідчень, 50 довідок на отримання травматичнох зброї, державні номерні знаки", — зазначають правоохоронці. 

Щодо чоловіка відкрили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України (пвдроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів). Зловмиснику загрожує до п'яти років обмедення або позбавлення волі. 

Спротив російській окупації, день 96