Містяни пропонують запровадити у Києві хвилину мовчання: петиція

На сайті Київради з’явилась нова петиція, у якій просять запровадити в столиці хвилину мовчання, аби вшановувати загиблих військових.

Автор петиції зазначає, що місто ніяк не пропагує та не підтримує культуру пам’яті, люди не зупиняються під час хвилини мовчання щодня о 9 ранку.

“В Україні існує (і підписаний президентом Указ) загальнонаціональна хвилина мовчання. Тому виникла ідея зробити із Києва — місто-приклад, як потрібно вшанувати наших військових”, — йдеться у тексті петиції. 

Автор петиції пропонує:

  • Запровадити голосове сповіщення о 8:59, в якому попереджатимуть про хвилину мовчання і запустити це сповіщення (голос + відлік) через гучномовці у всіх районах столиці. 
  • Також пропонують запустити це сповіщення у метрополітені й додаткове пояснення на телеекранах метро. Або ж загалом зупинити рух вагонів на цей час. Таку ж систему оповіщення та зупинки запустити у громадському транспорті. 
  • Повідомляти про хвилину мовчання о 9:00 на всіх рекламних майданчиках, що належать місту (сітілайтах, екранах тощо) і запропонувати місцевому бізнесу долучитися до ініціативи.
  • Зробити хвилину мовчання обовʼязковою на всіх засіданнях, а також усіх публічних і неофіційних подіях, які відбуваються в місті.

“Це той мінімум, який кожен містянин може зробити своєю щоденною рутиною — не забувати про військових, які загинули внаслідок російської агресії та докладали своїх зусиль для захисту незалежності України. І це той мінімум — який може зробити місто”, — йдеться у повідомленні. 

“Наш Київ” також писав, що у Києві просять встановити пам’ятник або пам’ятну дошку Ірині Фаріон.

Одну з вулиць Києва просять перейменувати на честь військового льотчика “Джуса”: петиція