У Києві пройде Тиждень швейцарського кіно: дата та програма фестивалю
Кадр із фільму "Закохана в пустелі"

9—14 червня в київському кінотеатрі "Жовтень" вшосте відбудеться фестиваль "Тиждень швейцарського кіно". У програму кіноогляду ввійшли знакові стрічки виробництва Швейцарії 2021—2023 років. Квитки вже в продажу на сайті кінотеатру.

Серед фільмів, які покажуть у Києві, — історичні драми про австрійську імператрицю Сісі та знану європейську письменницьку пару Інґеборґ Бахман і Макса Фріша, а також драма від найвідомішої швейцарської режисерки Урсули Маєр.

Подію проводять Посольство Швейцарії в Україні спільно з кінокомпанією "Артхаус Трафік".

Фестиваль відкриється історичною біографічною драмою "Закохана в пустелі" режисерки Марґарете фон Тротта з офіційного конкурсу цьогорічного Берлінале. Саме кадром із цього фільму натхненний цьогорічний фестивальний постер.

Знята за реальними подіями, стрічка розповідає про кризу в стосунках Інґеборґ Бахман і Макса Фріша — одних із найвизначніших письменників 20 століття. Головні ролі виконують зірка картин "Три мушкетери: Д’Артаньян" і "Корсет" Вікі Кріпс і Рональд Церфельд, відомий за серіалом "Вавилон-Берлін".

Головний постер шостого Тижню швейцарського кіно в Києві

Ще один історичний байопік у програмі — стрічка "Сісі і я" режисерки Фрауке Фінстервальдер. Це також цьогорічна прем’єра Берлінського фестивалю — фільм показали в секції "Панорама", до якої відбирають стрічки з яскраво вираженим політичним, гендерним або соціальним контекстом.

У центрі сюжету — графиня, яка стає супутницею найпопулярнішої жінки своєї доби — австрійської імператриці Сісі. Роль монархині виконує Сандра Гюллер ("Неідеальний чоловік", "Тоні Ердманн").

Кадр із фільму "Сісі і я", який покажуть на Тижні швейцарського кіно в Києві

Третя картина фестивалю, знята жінкою — "Лінія" з офіційного конкурсу торішнього Берлінале. Режисерка Урсула Маєр — найвідоміша жінка, яка представляє кінематограф Швейцарії. Драматичні події фільму розгортаються в сім’ї головної героїні, яка отримує судову заборону наближатися до родинного будинку після того, як ударила свою матір.

Українським глядачам одна з акторок, Валерія Бруні-Тедескі, буде відома за стрічками "Літо ‘85", "Лише тварини" та "Як навіжені".

Кадр із фільму "Лінія", який покажуть на Тижні швейцарського кіно в Києві

Ще одну стрічку буде додано в програму пізніше.

Після завершення фестивалю активісти та керівники кіноклубів зможуть організувати покази у своєму місті в межах проєкту "Кіноклуб. Всеукраїнська мережа". Для цього потрібно подати заявку на сайті.