У Києві демонтували й порізали радянський літак замість передати його Музею авіації
Демонтаж літака на подвір'ї школи в Києві

На подвір’ї школи №5 на Печерську демонтували та розрізали на шматки радянський літак МіГ-17. Те, що подали під соусом перемоги, в решті ідентифікували як зраду.

Про демонтаж повідомила столична депутатка Алла Шлапак.

"Нарешті! Територія 5-ї школи остаточно декомунізована! Літак, який дратував усіх і кожного, відправлено за руським кораблем!", — написала вона на своїй сторінці у Facebook.

Демонтаж літака на подвір’ї школи в Києві

Під дописом деякі користувачі почали писати, що літак можна було передати до Державного музею авіації імені Антонова. На це звернула увагу й колега депутатки — Ксенія Семенова. На зауваження Шлапак відповіла, що там відмовилися його забирати.

Депутатка Київради стверджує, що Музей авіації відмовився забирати літак

Водночас у музеї спростували заяву депутатки. Там наголосили, що літак мав історичну цінність, але їм не пропонували його забрати.

"На жаль, до нашого Музею не було жодних звернень. Про демонтаж та порізку літака ми дізнались від нашого фана зранку у понеділок 27 березня. Ми завжди раді будь яким авіаційним артефактам, а тим більше цілим літакам. Такі пам'ятники, навіть у порізаному стані, є одним з останніх джерел комплектуючих для реставрації літаків в нашій колекції", — йдеться в заяві музею.

Колектив додав, що готовий прийняти літак навіть у тому стані, в якому він наразі перебуває.

Музей авіації спростував заяву депутатки й заявив, що йому ніхто не пропонував забрати літак

Згодом депутатка Київради видалила допис, а в коментарі журналістам щодо ситуації стверджувала, що за демонтаж літака вимагали гроші, тому знайшли людей, які прибрали його безкоштовно. Крім того, Шлапак вважає, що макет літака піддавав школу небезпеці. 

"Школа стала живою мішенню, бо це макет справжнього літака. З точки зору безпеки – це необхідно було зробити", — наголосила депутатка.

За її словами, на місці, де стояв літак, збудують дитячий майданчик.

У Києві демонтували й порізали радянський літак замість передати його Музею авіації

Нагадаємо, за даними проєкту "Декомунізація України", Київщина — одна із лідерів по демонтажу радянських пам’яток.