У Києві показали плиту часів Київської Русі: фото
Фото - Укрінформ

У Києві в Національному музеї історії України представили унікальний рельєф часів Київської Русі із зображенням святого Дмитра.

Про це повідомляє Укрінформ.

Артефакт врятували від "чорних археологів" спільними зусиллями правоохоронців і музейників. Вони два роки відстежували цю плиту, яку фахівці побачили на інтернет-аукціоні.

Врешті-решт прокуратура Луцька повернула артефакт у державну власність. Наразі триває кримінальне провадження щодо незаконного привласнення старовинної знахідки.

"Ми з вами є свідками тих процесів, коли знаходяться та повертаються артефакти. Але сьогодні особливий момент, він свідчить про ту рису, яка найважливіша для нас усіх. Ця риса називається небайдужість… Саме небайдужість та бажання встановити справедливість для нас сьогодні є ключовими й найважливішими", — зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Врятований рельєф є унікальним об'єктом мистецтва та архітектури доби Галицько-Волинського князівства, розповів гендиректор НМІУ Федір Андрощук. Плита належить до часів адаптації Руссю елементів західноєвропейської романської архітектури, для якої характерні прикрашені скульптурою портали та декоративні фасади.

Тепер артефакт передали на зберігання до експозиції Національного музею історії України, де його зможуть побачити всі охочі. 

З музею історії Києва можуть вилучити барельєф "Архангел Михаїл": подробиці