Директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова

19 вересня 2024 року Київрада затвердила програму щодо охорони та збереження культурної спадщини столиці на 2025–2027 роки. Протягом трьох років планують відреставрувати 45 об'єктів культурної спадщини

Про це повідомила директорка Департаменту охорони культурної спадщини КМДА Марина Соловйова.

Основні положення програми "Охорона та збереження культурної спадщини Києва на 2025–2027 роки"

У 2025 році планується відреставрувати 20 об'єктів культурної спадщини, у 2026 році — 14, у 2027 році — 11.

Також протягом трьох років мають провести інвентаризацію пам'яток, поставити їх на облік, відреставрувати та законсервувати. Заплановані дії мають провести з дотриманням принципів безбар'єрності та пам'яткоохоронного законодавства. Об'єктам культурної спадщини нададуть охоронний статус — це унеможливить забудову або демонтаж будівель.

За словами Соловйової, затвердження програми допоможе зберегти унікальні історичні та культурні об'єкти Києва для майбутніх поколінь.

До реалізації обіцяють підійти комплексно, враховуючи сучасні виклики. Співвиконавцями будуть департаменти КМДА та районні державні адміністрації.

Програма передбачає розробку науково-проєктної документації з визначення меж і режимів використання історичних ареалів Києва, що враховуватиметься при внесенні змін до генерального плану міста.

Раніше ми писали, що Олександр Сирський та ще 14 киян стали "Почесними громадянами Києва".

Готель “Україна” в центрі Києва приватизували: скільки за нього заплатили