У Києві хочуть перейменувати Національну музичну академію Чайковського: деталі

Київська міська рада звернеться до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського.

Про це повідомили на сайті міськради. 

Відповідну ініціативу фахівців Київської міської ради з питань культури, туризму та суспільних комунікацій 1 лютого підтримала постійна комісія з питань місцевого самоврядування та зовнішніх зв’язків.  

Як зазначає депутатка міськради, голова постійної комісії з питань культури, туризму та суспільних комунікацій Вікторія Муха, експертна комісія Українського інституту національної пам’яті надала фаховий висновок, і підтвердила належність назви Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського до символіки російської імперської політики. 

З проханням змінити назву закладу також зверталися студенти та викладачі. 

“Петро Чайковський є російським композитором, більшу частину життя прожив у російській імперії. Всі його опери, кантати, переважна більшість камерно-вокальної музики складені саме на російські тексти. Це стосується і вокальної музики Чайковського, написаної на вірші Т. Г. Шевченка. Насправді композитор не звертався до оригінальних текстів українського поета, а використовував російські переклади. За життя він стверджував, що неймовірно любить російський елемент у всіх його проявах, що він росіянин у цілковитому розумінні цього слова. До того ж попередниця Національної музичної академії — Київська консерваторія, як вищий навчальний заклад з’явилася лише в 1913 році, тобто через 20 років після смерті композитора. Отже, будь-які припущення щодо безпосередньої ролі Чайковського в заснуванні закладу безпідставні”, — наголосила депутатка.

Також політикиня зазначила, що Чайковський є чи не найвідомішим у світі російським композитором, символом російської культури та культурним маркером “русского міра”.

Раніше “Наш Київ” писав, що у Деснянському районі перейменували вулицю Тургенєва. 

У Києві перейменували станції міської електрички та залізничний міст: нові назви