У Гостомелі за час окупації зникли безвісти понад 400 людей
Фото: Группа Гостомеля / Facebook

За 35 днів, протягом яких Гостомель перебував під російською окупацією, в селищі зникли безвісти понад 400 людей. Про в інтерв’ю "Громадському радіо" розповів очільник Гостомельської селищної військової адміністрації Тарас Думенко.

"За 35 днів окупації у нас — понад 400 зниклих безвісти. Підвали Гостомеля ми зараз оглядаємо спільно з ДСНС і працівниками патрульної поліції. У нас є близько 1200 мешканців, зв’язок із якими підтверджено і які інформують нас про місцезнаходження тих чи інших людей, які виїхали", — розповів він

За словами Думенко, у самому Гостомелі було знайдено не так багато вбитих, а деякі мешканці громади були знайдені в Бучі. Причина в тому, що окупанти переміщували людей, багато з ким просто зник зв’язок.

"Ми знаємо про людей, що вони вбиті, є підтвердження, фото і відеофіксація, але ми досі не можемо їх знайти. Коли ще був зв’язок, нам очевидці змогли донести цю інформацію, а зараз ми досі не можемо їх знайти. Джерелу інформації вдалося врятуватися", — розповів Тарас Думенко.

Він нагадав, що у Гостомелі російські війська вбили селищного голову Юрія Прилипка, разом з ним загинули також волонтери Руслан Карпенко та Іван Зоря, тіла яких були знайдені.

"Але окремо в нас є лікарка, яка 35 днів надавала медичну допомогу сама, в Гостомелі, перебуваючи в окупації та під обстрілами. У неї 12 днів тому забрали чоловіка і сина. Ми досі їх розшукуємо. До того ж шукаємо тіло начальника пожежної частини Гостомельського аеропорту, і також не можемо знайти", — додав голова адміністрації.

На думку Думенка, таким чином окупанти "підчищали сліди своїх звірств". 

«Ти міг рухатись у напрямку Гостомеля і вздовж дороги стояли розстріляні автомобілі з тілами, включно з дітьми. І міг повертатись назад — а цих тіл вже не було.

Він вважає, що чим спокійніше окупанти почували себе на якійсь території та чим далі вони були від лінії фронту, тим ретельніше вони замітали свої сліди.

Спротив російській окупації, день 42