У Гаазі розпочалися слухання щодо злочинів Росії проти України (онлайн)

У Гаазі розпочалося перше засідання Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Відомо, що Україна офіційно направила позов проти Росії до Міжнародного суду ООН у Гаазі 27 лютого.

Оновлення

Уряд Росії повідомив Міжнародний суд ООН про те, що РФ не зацікавлена захищатися від звинувачень України у справі щодо порушень нею конвенції про заборону геноциду. Про це повідомляє кореспондент "Європейської правди"

"У листі від 5 березня посол Росії в Нідерландах Александр Шульгін повідомив, що Росія не має наміру брати участь у процесі. Суд шкодує щодо рішення Росії не брати участь у цих слуханнях", — заявила президентка Міжнародного суду ООН Джоан Донохью під час слухань у процесі проти Росії. 

"Вимагаємо притягнути Росію до відповідальності за спотворення поняття геноциду для виправдання агресії. Просимо суд негайно наказати РФ припинити військові дії та призначити слухання вже наступного тижня", - заявив президент України Володимир Зеленський.

Сьогодні делегація України звертається до Міжнародного суду ООН з проханням призначити наступні запобіжні заходи у справі з метою припинення кровопролиття:

  • Російська Федерація має негайно зупинити розпочаті 24 лютого 2022 року військові дії на території України
  • Російська Федерація повинна невідкладно забезпечити, щоб будь-які військові та інші збройні підрозділи під її контролем чи впливом припинили участь у військових діях.
Російське вторгнення в Україну (7 березня)