Донорство крові
Фото: unsplash.com

В Україні стартувала національна кампанія "Твоя кров може воювати. Стань донором", в рамках якої українці можуть здати кров для поранених бійців ЗСУ та тих, хто постраждав від війни. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

Там кажуть, що в умовах воєнного стану стабільне забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов забезпечення обороноздатності країни. Через війну кров потрібна щодня як українським воїнам, так і мирним мешканцям, які страждають від російської агресії. Тому зараз — важливо збільшити запаси безпечної та якісної донорської крові не тільки для порятунку поранених військових, а й для проведення планових операції, пологів та трансплантацій.

Щоб долучитися до кампанії та стати донором, можна зробити наступне:

  • Звернутися до центру крові, вони є практично у кожному місті України.
  • Записатися телефоном у базу донорів у центрах крові свого міста. Всі подібні медзаклади мають власну базу донорів і за потреби зв’язуються з ними. Список центрів крові можна знайти тут.
  • Записатися в реєстр донорів онлайн, внести туди всю необхідну інформацію про себе і чекати на повідомлення від координаторів. 

Стати донором може кожен дієздатний українець віком від 18 років, але є перелік обов'язкових умов для цього. Так, у донора крові маса тіла має бути не менше ніж 50 кг, і він не повинен мати протипоказань до донорства. Про протипоказання детально можна прочитати ось тут.

Лікарні "Охматдит" потрібні донори крові