Тайіп Ердоган
Фото: alarabiya.net

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що його країна буде блокувати заявки Швеції та Фінляндії на вступ у НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Відмову підтримати заявки Швеції та Фінляндії Ердоган пояснив тим, що обидві країни начебто не мають чіткої позиції щодо терористичних організацій. Він назвав Швецію "розсадником" терористичних організацій і додав, що в парламенті країни є терористи.

Офіційна Анкара заявляє, що Швеція та Фінляндія приховують людей, пов’язаних з угрупованнями, які в Туреччині вважають терористичними. Йдеться про бойовиків Робочої партії Курдистану (PKK) і послідовників Фетхуллаха Гюлена, якого Анкара звинувачує в організації спроби державного перевороту 2016 року.

Також Ердоган заявляє, що Туреччина не може сказати "так" вступу в НАТО держав, які запроваджують проти неї санкції. Йдеться про санкції на постачання оборонної продукції до Туреччини, які Швеція та Фінляндія запровадили після початку військової операції проти сирійських курдів у 2019 році.

Президент Туреччини додав, що шведській та фінській делегаціям не має сенсу приїжджати до Анкари, щоб переконати керівництво країни схвалити їхню заявку на вступ до НАТО.

"Вони приїжджають до Туреччини в понеділок. Вони приїжджають нас переконати? Вибачте, але їм не потрібно обтяжувати себе", — сказав Ердоган 

Він додав, що НАТО стане "місцем, де зосереджені представники терористичних організацій", якщо ці дві країни приєднаються до Альянсу.