Ціни на продукти у 2024 році: прогноз
Фото - pexels

Загалом економічних чинників для різкого подорожчання продуктів в Україні у 2024 році немає. 

Про це повідомив перший віце-президент Торгово-промислової палати України Михайло Непран в ефірі телемарафону.  

"В нас дуже хороші врожаї зерна. Де зерно, там є хліб, макарони, там є комбікорм, тому є курятина. А це основний мʼясний вид, який українці широко вживають. Виробники курятини не прогнозують росту цін", — розповів він. 

На ціни в основному впливатиме інфляційна складова, війна та ризики блекаутів. За словами Михайла Непрана, з економічної точки зору причин для різких коливань цін немає, тому не варто бігти закуповуватись наперед. 

Але є окремі товари, які можуть бути в групі ризику на зростання вартості. Це, наприклад, кондитерка, тому що польський страйк призводить до блокування доставки какао бобів, які необхідні для виробництва. Також може трохи подорожчати риба та морепродукти, які є імпортними. 

"На вітчизняні продукти, які виробляються в Україні, різкого росту цін не передбачається. А от зовнішні впливи, той же польський страйк, через який кондитери вже бʼють на сполох, може призвести до нестачі какао бобів і спричинити або ріст цін, або навіть невеликий дефіцит шоколадних виробів", — говорить Непран. 

Яких збитків економіці України завдають постійні повітряні тривоги