Труханів острів та озеро Відро в Києві хочуть зробити заповідними зонами

Труханів острів та озеро Відро в Києві хочуть зробити заповідними зонами.

Про це йдеться на сайті Київради.

Зазначається, що задля захисту та збереження природних об’єктів нині вивчається питання надання їм охоронного статусу.

"Труханів острів ми маємо зберегти для киян. І одним з ефективних способів задля захисту природного об’єкта може бути оголошення цієї території ландшафтним заказником місцевого значення", — зазначила столична депутатка Олеся Пинзеник.

За її словами, це не означає жодних обмежень для місцевих жителів чи гостей міста. Труханів острів залишатиметься рекреаційною зоною для відпочинку та занять спортом. Надання охоронного статусу передбачає, що територію не зможуть використовувати під забудови.

Очікується, що за проєкт проголосують до кінця року.

Своєю чергою озеро Відро перебуває під загрозою зникнення, тому, за словами депутатки, надати йому заповідний статус — пріоритетна задача.

"…зараз разом з колегами та екологами маємо зробити все, щоб зберегти зелену зону, і не допустити її перетворення в пустку. Це має велике значення для мешканців Голосіївського району та всіх містян. Озеро має залишитись таким, яким воно було — надзвичайно чистим. Процедура заповідання може бути така ж сама, як і у випадку Труханового острова. Ми вже заручились підтримкою Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА та отримали перші експертні висновки", — розповіла Пинзеник.

Верховний суд повернув садибу Терещенків у власність Києва