Прибуток ТРЦ Ocean Plaza, який належить російському олігарху, й досі не перераховується в держбюджет

Частина від прибутку торговельно-розважального центру Ocean Plaza у Києві досі не перераховується в державний бюджет з моменту відновлення роботи у листопаді 2022-го року.

Про це йдеться в розслідуванні "Радіо Свободи"

Зазначається, що дві третини корпоративних прав Ocean Plaza через офшорні компанії контролює російський олігарх та близький друг путіна Аркадій Ротенберг.

Власник решти 33% корпоративних прав — холдинг UDP українського підприємця Василя Хмельницького, зобов'язувався після запуску дві третини прибутку направляти в український бюджет. В UDP затримку перерахувань коштів пояснюють відсутністю визначеної для цього процедури, зараз там чекають на її затвердження. 

"Наразі український акціонер здійснює операційне управління активом та лише накопичує кошти від комерційної діяльності до моменту визначення процедури перерахування прибутку до державного бюджету України. У 2022 році ТРЦ Ocean Plaza не виплачував прибуток акціонерам – ні українському власнику третини бізнесу, ані державі, оскільки до вересня 2022 року ТРЦ було повністю арештовано" — йдеться у відповіді компанії UDP. 

ТРЦ Ocean Plaza припинив роботу 23 лютого 2022-го року. У квітні правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом фінансування дій з метою зміни меж території або державного кордону України та ухилення від сплати податків. 

В травні та серпні Печерський суд арештував майно, рахунки та корпоративні права. Зрештою їх передали до Агентства з розшуку та менеджменту активів. У вересні зняли арешт з 33% корпоративних прав, які належать українському співвласнику. Тоді ж суд зняв арешт із ТРЦ в частині користування цим майном та розблокував рахунки підприємства, що дозволило Ocean Plaza 22 листопада відновити роботу

ТРЦ Ocean Plaza фінансувала російський ВПК — розслідування Trap Aggressor