The Economist назвав Україну країною 2022 року

Україна стала країною 2022 року за версією авторитетного британського видання The Economist. Нашу країну відзначили за героїзм, винахідливість, стійкість та натхнення.

Як зазначають у The Economist, зазвичай вибирати країну року буває важко, але цьогоріч вибір для усіх редакторів видання був очевидним. Зазвичай цим званням вшановують країни, які, на думку редакції журналу, досягли найбільшого прогресу за останні 12 місяців. В Україні ж через повномасштабне російське вторгнення, навпаки, життя значно погіршилось, мільйони людей покинули свої домівки, багато хто був вбитий, а економіка скоротилася приблизно на третину.

"Але цього року українці показали себе. Їх виділяють чотири головні якості. Перша — це героїзм. Коли почалося вторгнення, більшість людей думали, що Україну розгромить її набагато більший сусід. Багато хто б зрозумів, якби захисники України втекли. Пан путін явно очікував, що українська армія не вистоїть: його війська прибули у парадній формі, готові до параду перемоги, але майже без достатньої кількості їжі", — пише The Economist.

Видання нагадало, як президент Володимир Зеленський відхилив пропозиції Заходу вивезти його з Києва, і як звичайні українці теж проявили подібну мужність, добровільно вступаючи до лав ЗСУ та Тероборони.

Також, зазначає видання, українці проявили неабияку винахідливість: підмічали слабкі сторони ворога, підривали його запаси палива та боєприпасів, швидко опановували нову зброю, яку постачає Захід, та з розумом використовували розвіддані, надані спецслужбами союзників.

"Українці також продемонстрували стійкість. Коли вдома немає води з-під крана, вони топлять сніг. Коли немає електрики, вони знаходять тепло і світло у кафе з генераторами або сплять у своїх офісах, у багатьох з яких зараз є бомбосховища та вода у пляшках. Здається, страждання, яких пан путін завдає їм, не вплинули на їхній моральний дух", — додає The Economist.

Також, зазначають там, українці захистили своїх сусідів. Адже, якби путін завоював Україну, то наступними могли б стати Молдова чи Грузія, або ж під загрозою опинилися країни Балтії. Наша країна показала, що можна протистояти хуліганам, навіть таким великим як росія.

"Це стало джерелом натхнення не лише для регіонів з агресивними сусідами, як-от Тайвань, а й для пригноблених людей по всьому світу. Тирани багато брешуть, щоб виправдати свої злочини, і нав'язують свою волю через терор. Українці показали, що брехню можна викрити, а терору — протистояти. Їхня боротьба далека від завершення. Але їхній приклад у 2022 році був неперевершеним. Слава Україні!", — пише видання.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський став людиною року по версії американського видання Time та британського — Financial Times, а також найвпливовішою людиною Європи за версією Politico.

Зеленський та народ України отримали премію імені Сахарова