Судові повістки в Україні почали розсилати через Viber
Фото: marketer.ua

З 15 лютого в Україні почали надсилати повістки та виклики до суду через месенджер Viber. Про це повідомляє Державна судова адміністрація України.

Там розповіли, що держпідприємство "Інформаційні судові системи" оновило програмне забезпечення автоматизованої системи документообігу суду. Тепер, на додачу до SMS-повідомлень, повістки та виклики приходитимуть й у Viber. Реалізація цієї ініціативи в першу чергу спрямована на економію бюджетних коштів.

"Середня вартість відправлення однієї повістки для суду буде значно нижчою, оскільки для відправлення однієї повістки за допомогою Viber потрібне лише одне повідомлення (проти 5-6 SMS-повідомлень в середньому та 15 як максимум)", — зазначають у ДСАУ.

Там пояснили, що за замовчуванням, система документообігу намагається відправити повістку саме через Viber, але якщо це зробити неможливо, повістка відправляється через SMS.

За словами в.о. гендиректора ДП "Інформаційні судові системи" Миколи Козлова, за перші 12 годин роботи системи, з 00:01 до 12:00 15 лютого, через Viber було доставлено 60% повісток з тих, які за згодою учасників судового процесу відправляють в електронному вигляді. Завдяки цьому вже вдалося зекономити понад 5000 грн. А якби ці повістки відправляли регулярною поштою, то це б обійшлось бюджету у 23 рази дорожче і коштувало б 160 000 грн.

Нагадаємо, в Україні почали видавати повістки нового зразка, які містять нову назву військкоматів та більший перелік необхідних документів.

Польща дозволила українським водіям користуватися протермінованими правами