Суд повернув Києву ділянку на Трухановому острові, де хотіли будувати кафе з паркінгом

Господарський суд повернув у власність Києва земельну ділянку на Трухановому острові, де планувалося комерційне будівництво.

Про це повідомила Київська міська прокуратура. 

Йдеться про земельну ділянку водного фонду площею 0,4 гектара та вартістю майже 13 млн грн на острові Труханів у Дніпровському районі. 

"Установлено, що Київрада у 2007 році своїм рішенням надала підприємству в оренду на десять років земельну ділянку в межах прибережної захисної смуги для будівництва та обслуговування комплексу відпочинку з кафе та автостоянкою на острові Труханів", — зазначили у відомстві. 

Договір оренди земельної ділянки закінчився у 2017 році. Через неналежне виконання умов договору підприємство втратило переважне право на його поновлення.

Однак через чотири роки після закінчення дії договору Київрада прийняла рішення про його поновлення ще на десять років із визначенням категорії земельної ділянки як земель рекреації. Попри те, що вся територія островів має статус і режим використання, передбачений для прибережної захисної смуги та, згідно з вимогами закону, повністю належить до категорії земель водного фонду, де заборонене будівництво споруд.

Суд задовольнив позов прокуратури до приватного підприємства про визнання незаконним і скасування відповідного рішення Київської міської ради, визнання недійсним договору оренди та повернення ділянки місту. 

Нагадаємо, землі Біличанського лісу у Києві повернули у державну власність.

У парку "Муромець" арештували 10 гектарів землі та незаконно збудовані на ній об’єкти