Ігор Кліменко
Скріншот з відео Global Student Prize 2022

Український студент Ігор Клименко, який навчається на фізико-математичному факультеті Київського політехнічного інституту, став переможцем премії Global Student Prize 2022 та виграв 100 тисяч доларів за розробку технологій для розмінування. Про це йдеться на сайті премії.

Ігор зацікавився розв'язанням глобальної проблеми небезпечності наземних протипіхотних мін ще коли він у п'ятому класі, коли почалося російське вторгнення в Україну.  Хлопець вирішив застосувати свої наукові знання для розробки роботів для розмінування, а в 10 класі почав використовувати для цього квадрокоптери та дрони.

Останні два роки він активно працює над своїм останнім дослідженням — квадрокоптерним міношукачем (Quadcopter Mines Detector), яке успішно презентує на численних конкурсах та виставках. Він був фіналістом фестивалю інноваційних проєктів "Sikorsky Challenge 2021: Україна і світ" та отримав золоту медаль у молодшій категорії на Малайзійській 21-й технологічній виставці 2022. 

Ігор розробив два робочих прототипи свого пристрою і зараз співпрацює з інвесторами та різними організаціями над тим, щоб його винахід якомога швидше запрацював у реальних умовах. Також він отримав два офіційні патенти на свій пристрій від України. 

Свій виграш від Global Student Prize Ігор планує витратити на те, щоб залучити ще більше компаній та організацій, які були б готові інвестувати у масове виробництво його пристрою з розмінування.

У МВС розповіли, які документи потрібні для виїзду за кордон чоловікам-студентам