Транспорт Київ
Фото: kyivcity.gov.ua

На сайті електронних петицій до столичної влади створили пропозицію запровадити у громадському транспорті Києва погодинну оплату за проїзд. 

Автор звернення пропонує створити проїзні квитки, вартість яких залежатиме від часу, скільки часу пасажир проведе у дорозі. Наприклад, на півгодини, годину або півтори години. Відповідно, квиток на коротку за часом поїздку буде коштувати дешевше, а на довшу — дорожче.

Подібна система, зазначає автор, діє в багатьох європейських столицях. Наприклад, у Відні або Будапешті, де система погодинної оплати проїзду в транспорті працює вже багато років. Там, придбавши квиток на 30 чи 90 хвилин, пасажири можуть здійснювати необмежену кількість пересадок протягом цього проміжку часу.

Погодинні квитки можуть бути більш зручними для тих пасажирів, які живуть у віддалених районах, і яким доводиться робити багато пересадок, щоб дістатися до місця призначення. Наприклад, мешканцям Софіївської Борщагівки, щоб дістатися до центру, часто потрібно спочатку сідати на швидкісний трамвай, а потім — робити пересадку на метро, маршрутку чи тролейбус. Відповідно, при кожній пересадці вони мають знову сплачувати за проїзд.

"Запровадження рішення запровадити в Києві квитки на певний проміжок часу допоможе містянам зекономити гроші при найкоротших пересадках, а державі збільшить пасажиропотік і привабливість комунального транспорту", — вважає автор петиції.

У Києві пропонують встановити пам'ятник Єлизаветі II