Столичні лікарні за 2023 рік провели понад 140 трансплантацій

Столичні лікарні у 2023 році зробили 147 трансплантацій.

Про це повідомив перший заступник голови КМДА Микола Поворозник.

В Київській міській клінічній лікарні № 1 та Київському міському центрі нефрології та гемодіалізу минулого року трансплантували 91 солідний орган (нирка, печінка, серце).

До того ж, у Центрі трансплантації кісткового мозку лікарі здійснили 56 пересадок стовбурових гемопоетичних клітин.

А від початку 2024 року лікарі вже провели 35 трансплантацій.

"Зокрема, дві мультиорганні трансплантації, під час яких пересадили два серця, чотири нирки та дві печінки. Такі операції не вперше виконуються в лікарні № 1, і лікарі вже мають досвід у їх проведенні. Від початку року в Центрі нефрології пересадили п’ять нирок, а в Центрі трансплантації кісткового мозку — 18 трансплантацій гемопоетичних стовбурових клітин", — розповів Микола Поворозник.

Він додав, що у 2023 році з 25 медзакладів в Україні Київський міський центр нефрології та гемодіалізу посів друге місце за кількістю трансплантацій нирки, а Київська міська клінічна лікарня № 1 — шосте.

"Трансплантація — це шанс на життя для пацієнта, який вже можливо зневірився, шукаючи порятунку від хвороби. І сьогодні новітні технології та високий професіоналізм наших лікарів дають такий шанс", — наголосив перший заступник голови КМДА. 

Собаки поліції Київщини допомагають військовим у реабілітації