США мають докази, що росіяни страчували українців, які здавалися у полон
Фото: facebook.com/MinistryofDefence.UA

США мають докази того, що російські солдати страчували українців, які намагалися здатися у полон в Донецькій області. Про це пише CNN з посиланням на заяву посла США з питань міжнародного кримінального правосуддя Бет Ван Шаак на засіданні ООН.

"Тепер ми маємо правдиву інформацію щодо того, що російська військова частина, яка діяла в околицях Донецька, страчувала українців, які намагалися здатися, а не брала їх під варту. Якщо це правда, то це є порушенням основного принципу законів війни: заборони розстрілювати цивільних і військових, які вийшли з бою через капітуляцію, поранення чи інші форми втрати боєздатності", ​​— сказала вона.

Ван Шаак додала, що США мають "достовірні повідомлення" про страчених людей, у яких були зв’язані руки, про тіла з ознаками тортур, а також свідчення про сексуальне насильство над жінками й дівчатами.

"Ці зображення та звіти свідчать про те, що звірства не є результатом злочинів окремих підрозділів чи осіб. Скоріше вони демонструють дуже тривожну картину систематичних зловживань у всіх областях, де задіяні російські сили", — відзначила вона.

Посол додала, що світ бачить злочини росії, кількість яких зростає щодня. І ті, хто це розв'язав, вчиняв чи  віддавав накази, мають бути притягнені до відповідальності.

«Сполучені Штати підтримують низку міжнародних розслідувань звірств в Україні. Включно з тими, які проводяться Міжнародним кримінальним судом, ООН та Організацією з безпеки і співробітництва в Європі», — сказала Ван Шаак.