Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ згортає роботу в Україні
Фото: osce.org

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні згортає роботу через дії росії. Про це йдеться у заяві голови ОБСЄ Збігнєва Рау на сайті організації. 

СММ ОБСЄ (Організації з безпеки та співробітництва в Європі) працювала в Україні понад 8 років, відтоді як український уряд спільно з 57 державами-учасницями подав відповідний запит. Спостерігачі місії звітували про безпекову та гуманітарну ситуацію в районах ведення бойових дій, а також допомагали у доставці допомоги постраждалим та цивільному населенню. Зокрема, лише у 2021 році спостерігачі ОБСЄ організували майже 400 "вікон тиші", завдяки яким вдалося відремонтувати та утримувати критичні об'єкти цивільної інфраструктури. 

Рішення про припинення роботи місії в Україні голова ОБСЄ Збігнєв Рау пов'язав із агресивними діями росії на сході нашої держави. Як відомо, з початку повномасштабного вторгнення в Україну рф неодноразово обстрілювала офіси ОБСЄ, а напередодні захопила спостерігачів місії на окупованих територіях Донбасу. 

"Ми розглянули усі можливі варіанти шляхом політичного діалогу з державами-учасницями для досягнення поновлення мандату Спеціальної моніторингової місії, але позиція російської федерації не залишала нам іншого вибору, крім як закрити місію", — зазначив Рау.

Він додав, що ОБСЄ буде і надалі прагнути продовжити свою роботу в Україні. Зокрема Польща, чий представник зараз керує організацією, продовжить співпрацю з державами-учасницями війни, аби вивчити альтернативи майбутньої ролі ОБСЄ в Україні. Наразі ж завданням організації є "максимально відповідальне та економічно ефективне" закриття місії та безпека її членів по всій території України. 

Раніше ми повідомляли, що ОБСЄ евакуює усіх співробітників із України

Спротив російській окупації, день 65