Спалах в небі над Києвом: версії

Учора, 19 квітня, в небі над Києвом відбувся яскравий спалах. Близько 22:00 мешканці столиці стали свідками та зафільмували невідомий небесний об’єкт, що падав. Відразу після цього ввімкнули повітряну тривогу.

Подія викликала жваву дискусію в мережі щодо природи спалаху та породила різні версії — від астероїдів до НЛО. Розглянемо основні з них — офіційні версії військових, влади та науковців.

Супутник NASA

Одна із попередніх версій, озвучених начальником КМВА, була про космічний супутник NASA, який нібито впав на Землю. Сергій Попко зазначив, що повітряну тривогу ввімкнули, щоб убезпечити киян від уламків, а ППО на той час не працювала.

Водночас цю версію спростували в NASA, заявивши, що їхній супутник, який мав увійти в атмосферу Землі 19 квітня, був ще на орбіті, коли над Київщиною спостерігався спалах.

Після цього КМВА випустила уточнення щодо свого припущення про супутник. У відомстві наголосили, що опублікували заяву з поміткою "попередня інформація" на основі двох факторів — відсутність ворожих ракет чи дронів у небі та попередження від NASA про падіння на Землю їхнього супутника. З метою заспокоїти киян, у військовій адміністрації зробили припущення про американський сателіт.

Болід

Практично одночасно з припущенням про супутник NASA, з’явилася версія про болід. У науковій спільноті The Alpha Centauri відразу відкинули, що об'єкт, який бачили над Києвом, — супутник. Там написали, що ймовірно мова йде про метеор.

"Над Києвом не згорів супутник NASA. Сьогодні дійсно в атмосферу має входити апарат NASA RHESSI, що спостерігав сонячні спалахи з 2002 по 2018 рік. Але траєкторія його падіння дуже (ДУЖЕ) далека від України", — ще вчора наголосили в The Alpha Centauri.

"Високоенергетична акустична подія"

У Державному космічному агентстві України прокоментували спалах над Києвом, назвавши його високоенергетичною акустичною подією. За інформацією організації, це може бути пов’язано з входом космічного тіла в щільні шари атмосфери. Там також уточнили, що розрахункове місце епіцентру вибуху розташоване в Київській області. Решта інформації наразі уточнюється.

Також яскравий спалах прокоментували в Повітряних силах, проте ніяких припущень там не робили. Речник командування ПС ЗСУ Юрій Ігнат наголосив, що причини спалаху мають пояснювати в іншому відомстві, адже повітряного нападу ворогом на той момент і на тій ділянці не було. У Повітрчних силах також підтвердили інформацію КМВА, що в момент спалаху над Києвом система ППО не працювала.

Нагадаємо, раніше компанія Ryanair заявила про готовність швидко відновити роботу в Україні після війни.