Супрун розповіла, як боротися з осінньою депресією

У холодні осінні дні відчувається сонливість і занепад сил і настрою. Про те, як з цим боротися і не впадати в нудьгу і депресію, розповіла в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

Причина смутку, стомлюваності та сонливості восени — брак сонячного світла, а отже скорочення вироблення серотоніну в мозку. А теплий плед і чашка гарячого шоколаду — не найкращі союзники в боротьбі з осінньою нудьгою.

«В час, коли дні стають все коротші та холодніші, у нас стає менше енергії та сил на щоденні справи. В цьому ми можемо звинувачувати світло, а точніше його брак в холодні пори року. Адже коли нашому мозку бракує світла, він утворює менше серотоніну — речовини, що тримає нас у тонусі і дарує відчуття радості та щастя. Натомість мелатонін, гормон, що має виділятися уночі та допомагає нам засинати, утворюється набагато довше. В нас зсуваються біоритми», — розповіла Супрун.

Щоб поліпшити самопочуття, вона порадила якомога більше перебувати на світлі і на вулиці. Це допоможе стимулювати мозок і змусить його виробляти серотонін. Підійде навіть штучне світло в приміщенні. При цьому не потрібно забувати про спілкування з колегами, друзями і рідними. Соціалізація теж допомагає у виробленні «гормону радості», зменшує ризик депресивних станів, синдрому вигоряння і серцево-судинних хвороб.

Також боротися з поганим настроєм допоможе активний спосіб життя.

«Активний рух в холодну погоду допоможе нам не змерзнути, не набрати вагу і утворити ще більше серотоніну, а також вітаміну D. Тому одягайтесь тепліше та сміливо виходьте на прогулянки. До того ж зимові види спорту — хороші ліки проти сезонного смутку», — порадила Супрун.

У холодну пору року необхідно ретельно стежити за своїм харчуванням. Причому шоколад і м’яке світло свічок не допоможуть підбадьоритися — брак світла і солодощі тільки посилять млявість.

Підводячи підсумки, Супрун порадила частіше гуляти, збалансовано харчуватися і не забувати про повноцінний сон.

Раніше киян закликали робити щеплення від грипу.