Сонячне затемнення в жовтні 2023: де і коли спостерігати "вогняне кільце"

У жовтні відбудеться кільцеподібне сонячне затемнення. Не всі жителі планети зможуть особисто побачити унікальне явище з суші, проте багато хто зможе відчути його вплив.

Що таке сонячне затемнення

Сонячним затемненням називають астрономічне явище, коли Місяць повністю або частково закриває Сонце. Воно відбувається в момент, коли нічне світило стає поміж Сонцем та Землею, перекриваючи потік світла до останньої.

Чому сонячне затемнення називають "вогняним кільцем"

"Вогняним кільцем" називають затемнення, під час якого Місяць затьмарює виключно центральну частину Сонця. При цьому краї диска видно за супутником Землі, що робить його схожим на вогняне кільце. Звідти власне й назва. Останній раз людство спостерігало таке явище влітку 2021 року.

У жовтні 2023 відбудеться кільцеподібне сонячне затемнення: який вплив на людей воно матиме та звідки можна буде спостерігати за "вогняним кільцем"

Коли сонячне затемнення 2023

Сонячне затемнення цьогоріч припадає на суботу, 14 жовтня. Воно розпочнеться над американським штатом Ореґон о 9:13 за тихоокеанським літнім часом.

Де можна побачити сонячне затемнення 2023

"Вогняне кільце" протяжністю від 190 до 220 км височітиме над Мексикою та Центральною Америкою. Наживо його також можна буде побачити з восьми штатів на південному заході США.

Шлях кільцеподібного сонячного затемнення над Південною Америкою

Вчені кажуть, що найкращі точки для спостереження за сонячним затемненням 2023 — узбережжя Нікарагуа та Коста-Ріки. Там астрономічне явище триватиме 5 хвилин 17 секунд.

Закінчиться затемнення на заході сонця в Атлантичному океані. Останні, хто зможе побачити "вогняне кільце" з суші, стануть жителі Техасу. Там його буде видно о 12:03 за північноєвропейським часом.

Попри те, що в небі над Україною сонячного затемнення видно не буде, побачити явище можна онлайн за посиланням.

Вплив сонячного затемнення на людей

На думку астрологів, коридор затемнень, який розпочнеться після "вогняного кільця" 14 жовтня — складний період для всіх людей. Проте мова йде не про негативний вплив астрономічного явища, а про труднощі з самоідентифікацією. Період сонячного затемнення 2023 радять використати як можливість віднайти внутрішню гармонію та баланс.

Крім того, кажуть, що в цей період необхідно віддати всі борги й за можливості допомогти безпритульним тваринам.

Водночас лікарі радять бути обережними людям із хронічними захворюваннями та хворобами серцево-судинної системи. У період сонячного затемнення вони можуть нездужати.

Коли наступне сонячне затемнення

Наступного разу "вогняне кільце" з'явиться над обрієм вже наступного року — 2 жовтня 2024-го. Затемнення можна буде спостерігати з Тихого океану, південних частин Чилі та Аргентини.