Соліст Kalush Orchestra озвучив історію зруйнованого ірпінського будинку культури
Фото: instagram.com/sopilkar

Український музикант Тимофій Музичук взяв участь у проєкті Українського інституту "Postcards from Ukraine". Він озвучив історію зруйнованого ірпінського будинку культури.

Міжнародна кампанія Українського Інституту Postcards from Ukraine розповідає про унікальні історичні та культурні памʼятки України, які були пошкоджені або повністю зруйновані під час повномасштабної війни.  

Центральний будинок культури в місті Ірпінь з’явився у 1954 році. Ініціатором будівництва виступила місцева громада: люди прагнули дбати про культурний розвиток спільноти міста. Мешканці Ірпеня завжди пишалися цією важливою ініціативою. 

"Люди збудували будинок культури за власної ініціативи й своїм коштом. Тут вони співали, влаштовували мовні клуби та вистави, ходили на концерти артистів, яких любили. Виступав тут і я з фольклорним ансамблем Кралиця. На сцені, якої більше вже немає", — каже Тимофій Музичук у відео. 

Тимофій народився у творчій, музичній родині. Мати — викладачка гри на бандурі у музичній школі, бабуся — керівниця фольклорного ансамблю. Сам Музичук був артистом академічного ансамблю й викладає в Київському палаці дітей та юнацтва. Тому він як ніхто розуміє цінність подібних культурних установ, для локального та глобального розвитку.   

В перші дні повномасштабної війни росії проти України російські загарбники пошкодили фасади, інтер’єри та перекриття будівлі.  Після деокупації на знак підтримки та солідарності Ірпінь відвідали численні представники світової спільноти, що не залишили поза увагою й Будинок культури. Його обстріляний фасад небесно-блакитного кольору та зруйновані стіни стали важливими символами кліпу на пісню знаменитого англійського співака Еда Ширана в колаборації з українським гуртом Антитіла. А також біля Будинку культури в Ірпені виступив просто неба видатний литовський піаніст Даріус Мажинтас. Ці зруйновані стіни й саме місто стали символами війни, в якій росія намагається знищити українську культуру. Втім, безрезультатно, бо можна знищити стіни, але не можна знищити культуру.  

"Postcards from Ukraine" (Листівки з України) — проєкт Українського інституту, який розповідає про зруйновані памʼятки України. За підтримки USAID створено єдину базу із близько 100 пам'яток, де можна побачити масштаби руйнувань та прочитати історію кожної українською та англійською мовами.   
Команда проєкту закликає розповідати світові про знищення української культури, розповсюджувати листівки в соціальних мережах та надсилати їх своїм друзям за кордоном, щоб світ дізнався правду про те, як Росія знищує культурну спадщину України.

Художники малюють соняшники на знищених окупантами машинах в Ірпені