Українці

79% українців вважають, що між Україною і росією мають бути закриті кордони, 11% — що Україна і росія мають бути незалежними, але дружніми державами з відкритими кордонами без віз і митниць, і тільки 1% респондентів виступають за об’єднання в одну державу.

Таке дослідження провів Київський міжнародний інститут соціології. 

Дослідження КМІС"У порівнянні з періодом перед повномасштабним вторгненням (станом на лютий 2022 року) з 44% до 79% зросла частка тих, хто вважає, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами і митницями. Натомість з 48% до 11% стало менше тих, хто виступає за "дружні" відносини між країнами. Також з 5% до 1% знизилася частка тих, хто виступає за об’єднання в одну державу", — повідомляється в дослідженні.

Регіональне дослідження КМІСНа графіку, який показує опитування по регіонах, можна побачити, що у всіх регіонах переважна більшість вважають, що між Україною і росією мають бути закриті кордони. "Якщо на Півдні і Сході ще в лютому більшість виступали за "дружні" відносини, то зараз переважна більшість вважає, що між Україною і росією мають бути візи та митниці", — йдеться в опитуванні.

Дослідження КМІС серед лінгво-етнічних категорій населенняОпитування серед лінгво-етнічних категорій населення також показує, що більшість виступають за закриті кордони. "Навіть серед російськомовних росіян 52% виступають за закриті кордони, а за "дружні" відносини –—35% (і лише 3% стверджують, що Україні і росії слід об’єднатися в одну державу)", — повідомляється в тексті дослідження.

Опитування проводилося з 6 по 20 липня методом телефонних інтерв'ю. До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року, а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.