Скільки часу потрібно, щоб стабілізувати енергосистему

На те, щоб стабілізувати українську енергосистему після вчорашнього ракетного обстрілу з боку росії, знадобиться день-два. Про це голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький розповів в ефірі національного телемарафону увечері 5 грудня.

Усього окупанти напередодні випустили по енергооб'єктах України 70 ракет, з яких близько 10 влучили у ціль. Решта ракет були збиті українськими силами ППО. За словами Кудрицького, ця атака спричинила досить значні пошкодження електростанцій, що виробляють енергію, та підстанцій, які є частиною магістральної мережі. Через це довелося застосувати аварійні відключення електроенергії, проте ситуація є контрольованою.

"Дефіцит в енергосистемі, який спостерігається зараз, він сьогодні і завтра будет мати місце (5 та 6 грудня — прим.), поки деякі енергоблоки, які сьогодні аварійно відключились під час атаки, будуть набирати потужність. Це — такий стандартний технологічний процес, який ми спостерігали не раз після масованих атак, коли день-два потрібні для того, щоб відновити рівень виробництва в системі. Після цього очікуємо, що ситуація стабілізується", — зазначив голова "Укренерго".

Він додав, що аварійні відключення у найближчі дні можливі по всій Україні. Деякі регіони постраждали більше за інші, зокрема, це — Одеська область. Зараз енергію туди подають по резервних схемах живлення. 

"Аварійні відключення були застосовані по всій країні, щоб не розбалансувати систему – зараз їх уже поступово замінюють на ліміти споживання для кожної області. У вівторок, 6 грудня, ці ліміти будуть подібні до тих, що були 3-4 дні тому", — сказав Кудрицький.

Нагадаємо, під час масованого обстрілу 5 грудня були влучання російських ракет в енергооб'єкти у Київській, Вінницькій та Одеській областях. Проте енергетична система країни попри обстріли функціонує та залишається цілісною.

В усіх областях України застосовані аварійні відключення електроенергії