Скіфське золото привезли до Києва

"Скіфське золото" повернули в Україну. Скарби привезли до Києва з Нідерландів, де вони зберігались 10 років.

Про це повідомили представники Національного музею історії України у Facebook.

Скіфське золото привезли на територію Києво-Печерської лаври

Наразі столичні митники розпочали митне оформлення цінностей. 

"Вантажівка з 2 694 кг культурних цінностей, відомих під загальною назвою "Скіфське золото" в'їхала на територію Києво-Печерської Лаври, де в Скарбниці Національного музею України київські митники зроблять ідентифікацію скарбів", — йдеться у дописі.

Зазначається, що артефакти з колекції "Крим: золото й таємниці Чорного моря" перебували в музеї Алларда Пірсона з 2014 року. Скарби мали повернутися в Україну після виставки, але через окупацію Криму росією це стало неможливим. Росіяни вимагали передати цінності назад, після чого влада Нідерландів розпочала судовий процес. У грудні 2016 року суд постановив передати кримські скарби Україні. Музеї Криму подали касаційну скаргу до Верховного Суду Нідерландів, проте її було відхилено. Згідно з указом Мінкульту колекції кримських музеїв мають бути передані на зберігання у Національний музей історії України.

Серед 565 предметів, які складають колекцію "Скіфське золото" в Київ привезли античні скульптури, скіфські та сарматські прикраси, китайські лакові шкатулки, яким дві тисячі років тощо.

Нагадаємо, що у Музеї Києва проходить виставка "Київська ялинка від XIX століття до сьогодення".

У музеї Шевченка закрили фото з війни, щоб провести йогу