Скам'янілість юрського періоду, панцир морського їжака
Фото - Київська митниця/Facebook

20 грудня київські митники виявили і затримали палеонтологічну скам'янілість юрського періоду. А саме панцир морського їжака, віком близько 161-165 млн років.

Про це повідомила пресслужба Київської митниці у Facebook.

Під час митного контролю помітили посилку, яка прямувала із Тернополя до США. Митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами.

"Як визначили експерти, цей "камінець" — панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це — ексклюзив. Ймовірне місце знахідки — Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік — близько 161-165 млн років", — розповідає пресслужба митниці. 

Панцир морського їжака, якому близько 161-165 млн років

Експерти підтвердили, що зразок оригінальний, та підкреслили його досконалу збереженість. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Його рекомендують внести до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України. 

Панцир морського їжака, якому близько 161-165 млн років

Митники нагадали, що для вивезення через митний кордон таких речей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Але в даному випадку, документа митникам не надали. Тож артефакт вилучили.

До фондів "Києво-Печерській лаври" передали артефакти, вивезені з окупованих територій: фото